Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Мої статті [42]
Корисні поради На всі випадки життя [26]
Корисні поради На всі випадки життя. Статті сайту відповідають на питання “Як зробити …”, “Як приготувати…”, “Як навчитися…” та на сотні інших питань, які можуть перед вами постати. Ми намагаємося шукати прості та елегантні вирішення для складних проблем.
Корисні поради на всі випадки життя. Кулінарія та рецепти. [5]
Кулінарія та рецепти.
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Каталог статей
Головна » Статті » Корисні поради на всі випадки життя. Кулінарія та рецепти.

Як приготувати кольорову капусту: 10 кулінарних порад
Як приготувати кольорову капусту: 10 кулінарних порад
цветная капуста
М'який, ніжний смак, а також легкість і швидкість приготування роблять кольорову капусту одним з найбажаніших овочів на нашому столі. Втім, називати кольорову капусту овочем можна лише з невеликою натяжкою, адже насправді на наші столи потрапляють суцвіття бутонами. І, подаючи до столу чергове блюдо з кольорової капусти, ви завжди можете сміливо сказати своїм гостям, що прикрасили стіл квітами. Але жарти в сторону, адже сьогодні ми займемося приємним, але вельми серйозною справою. Ми з вами спробуємо дізнатися і запам'ятати, як приготувати кольорову капусту, приготувати смачно і просто.

Середземноморський гість, кольорова капуста, потрапила в Росію лише в середині XVII століття, але швидко завоювала серця і столи спочатку аристократії, а потім і багатьох простих людей. Уже в XIX столітті рецепти страв з кольорової капусти прикрашали собою більшість кулінарних книг свого часу. У наші ж дні страви з кольорової капусти є невід'ємною і важливою частиною повсякденного меню будь-якого, хто піклується про своє здоров'я та зовнішності. Адже низьку калорійність кольорова капуста поєднує з високою поживною цінністю завдяки високому вмісту вітамінів і цінних мікроелементів. Цвітна капуста легко обганяє капусту білокачанну за вмістом білка, вітаміну С та заліза, а крім того, кольорова капуста набагато легше засвоюється нашим організмом і ніколи не приведе до конфузу, адже вона анітрохи не збільшує утворення газів у кишечнику, як робить її білокачанна подруга.

І все ж, головна цінність кольорової капусти полягає в надзвичайній простоті приготування. Судіть самі, навіть швидко відварена у воді і полита розтопленим вершковим маслом, цвітна капуста вже представляє собою закінчене ніжне і дуже смачна страва. Обсмажте її в сухарях - і через три хвилини ви отримаєте вже зовсім інший смак. Додайте соус та спеції, і ваша капуста заграє тисячею нових відтінків смаку та аромату. З цвітної капусти можна легко приготувати перші і другі страви, можна запекти її в пирозі або засмажити в клярі, нафарширувати і згасити з білим вином. Завдяки незвичайній ніжності смаку та аромату кольорова капуста дарує вам можливість повністю розкрити свій кулінарний талант і фантазію.

Сьогодні «Кулінарний Едем» підготував десять порад, які обов'язково підкажуть навіть недосвідченим господиням, як приготувати кольорову капусту.

1. Вибираючи кольорову капусту для своєї страви, особливу увагу зверніть на її зовнішній вигляд. Свіжа капуста відрізняється міцними, пружними суцвіттями чистого білого кольору. Зовнішні листки повинні бути яскравими, зеленими і щільними. Краще всього вибирати капусту, суцвіття якої якомога щільно притиснуті один до одного, а вага здається зайво важким для овоча свого розміру. Темні плями на суцвіттях капусти, пожухлі, в'ялі листя, жовтуватий або сірий колір капусти є ознаками не першої свіжості її. Від такої покупки краще відмовитися, смачної страви з такої капусти приготувати не вдасться.

2. Маринована цвітна капуста послужить прекрасною закускою. Середній качан цвітної капусти розділіть на суцвіття, відварити протягом 5 хвилин у підсоленій воді, відкиньте на друшляк і обдайте холодною водою. 50 гр.зеленого лука дрібно наріжте, попередньо відокремивши білі цибулинки, які потрібно нарізати тонкими кільцями. Чотири зубчики часнику наріжте пелюстками. На сковороді розігрійте 3 ст. ложки оливкової олії, додайте кружечки цибулинок, часник, 70 гр. родзинок і 1 ч. ложку зерен фенхеля.Обсмажуйте все разом 2 хвилини, потім додайте 4 ст. ложки капустяного відвару, 2 ст. ложки білого винного оцту і доведіть маринад до кипіння.Додайте сіль і чорний перець за смаком, розмішайте і зніміть з вогню.Перекладіть суцвіття капусти в посуд для маринування, посипте зеленою цибулею, залийте маринадом, акуратно перемішайте і залиште маринуватися в прохолодному місці протягом години.

3. Оригінальний пікантний салат з цвітної капусти легко прикрасить навіть святковий стіл. Невеликий качан цвітної капусти розберіть на суцвіття, обсмажте в оливковій олії до утворення рум'яної скоринки, осушите на паперовому рушнику і охолодіть. Одне кисле яблуко очистіть, наріжте кубиками і збризніть лимонним соком. 100 гр. маринованого солодкого перцю або інших маринованих овочів наріжте тонкою соломкою і змішайте з яблуками і капустою, додавши сіль за смаком. Подрібніть 50 гр. волоських горіхів і обсмажте їх на сухій сковороді разом з 1 ч. ложкою куміна протягом 2 хвилин. Для заправки змішайте разом 4 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки маринаду від овочів і 1 подрібнений зубчик часнику. Викладіть овочі в салатник і посипте волоськими горіхами. Заправку подайте окремо.

4. Смачний суп-пюре з цвітної капусти порадує вас своєю ніжністю і вишуканістю. Дрібно наріжте і злегка обсмажити в оливковому маслі одну моркву і одну цибулину. Середній качан цвітної капусти розберіть на суцвіття, відклавши 7 - 8 найменших. У каструлі закип'ятити 1 л. води, додайте обсмажені овочі, один дрібно нарізаний корінь петрушки, лавровий лист і суцвіття капусти. Варіть капусту до м'якості. Готову капусту перекладіть в окрему каструлю і подрібніть блендером до стану однорідного пюре. У сковороді нагрійте 2 ст. ложки оливкової олії, додайте 2 ст. ложки борошна, злегка обсмажте, розведіть невеликою кількістю гарячого відвару до стану густої сметани, а потім змішайте з капустяним пюре. В отриману масу процідіть відвар, додайте залишилися цілими суцвіття, посоліть за смаком і варіть до готовності 10 - 15 хвилин. В самому кінці варива додайте у ваш суп 2 яєчних жовтки, розтертих з ½ склянки вершків і 3 ст. ложки вершкового масла. Прогрійте ваш суп ще пару хвилин, не доводячи до кипіння, і зніміть з вогню.

5. Легке і повітряне пюре з цвітної капусти послужить відмінним гарніром до відвареної риби або курки. Середній качан цвітної капусти розберіть на суцвіття і відварити в невеликій кількості підсоленої води до напівготовності.Воду злийте, додайте до капусти 200 мл. вершків і тушкуйте все разом ще 10 хвилин. Потім додайте 1 ч. ложку лимонного соку, сіль і перець за смаком і подрібніть всі разом блендером до стану однорідного пюре. Перед подачею до столу прикрасьте подрібненою зеленню петрушки або базиліка.

6. Помідори, фаршировані цвітною капустою, ви зможете подати до столу і як гарячої закуски, і як гарнір до страв з м'яса або птиці. Невеликий качан цвітної капусти розберіть на суцвіття, відварити до напівготовності в підсоленій воді і відкиньте на друшляк. Перекладіть капусту в чашу блендера, додайте 1 ст. ложку вершкового масла, 2 ст. ложки вершків, ½ ч. ложки меленого мускатного горіха, сіль і перець за смаком і подрібніть.Шість середніх помідорів розрізати навпіл, видаліть серцевину, начиніть пюре з цвітної капусти і викладіть у форму для запікання. У сковороді розтопіть 2 ст. ложки вершкового масла, додайте 1 ч. ложку зерен гірчиці і 3 ст. ложки хлібних крихт. Ретельно перемішайте, зніміть з вогню і акуратно розподіліть масу поверх фаршированих помідорів. Запікайте в духовці 30 хвилин при 180 ⁰. Перед подачею прикрасьте зеленню петрушки.

7. Смачної і пряної виходить гостра тушкована кольорова капуста з картоплею і зеленню. Невеликий качан цвітної капусти розділіть на суцвіття.Чотири картоплини наріжте великими кубиками, одну червону цибулину наріжте півкільцями. Картопля відварити в підсоленій воді до напівготовності протягом 5 хвилин і відкиньте на друшляк. У глибокій сковороді або каструлі розігрійте 3 ст. ложки оливкової олії, додайте цибулю і тушкуйте до м'якості протягом пари хвилин. Потім додайте суміш з 1 ч. ложки куркуми, 1 ч. ложки паприки, ½ ч. ложки чилі і 1 ч. ложки куміна. Ретельно, але швидко перемішайте, додайте кольорову капусту та ½ склянки гарячої води, доведіть до кипіння і тушкуйте протягом 5 хвилин, потім додайте картоплю, перемішайте і тушкуйте ще п'ять хвилин. До готових овочів додайте 50 мл.вершків, 4 ст. ложки дрібно нарубаної зелені кінзи, 3 ст. ложки дрібно нарубаного зеленого лука або шніт-цибулі, все ретельно перемішайте і прогрійте ще пару хвилин. Подавайте як самостійне блюдо або як гарнір до смаженого м'яса або курки.

8. До смішного просто приготувати запечену кольорову капусту з прянощами.Невеликий качан цвітної капусти розберіть на суцвіття, змішайте з 2 ст.ложками оливкового масла, 1 ч. ложкою куміна, 1 ч. ложкою насіння гірчиці, 4-ма подрібненими зубчиками часнику, сіллю і перцем за смаком. Викладіть капусту в посуд для запікання і запікайте в духовці, розігрітій до 220 ⁰ С, протягом 25 - 30 хвилин. В середині запікання дістаньте капусту з духовки і ретельно перемішайте. Подавайте, окропивши лимонним соком і посипавши натертим Пармезаном.

9. Ароматною і дуже смачною виходить запіканка з кольорової капусти з шинкою. Середній качан цвітної капусти розберіть на суцвіття, 200 гр. шинки наріжте кубиками, 150 гр. будь-якого твердого сиру натріть на тертці.Відваріть капусту в підсоленій воді до напівготовності, відкиньте на друшляк і розділіть на дві рівні частини. Форму для запікання змастіть маслом.Викладіть шар кольорової капусти, потім шар шинки, шар сиру і знову шар кольорової капусти. Посипте зверху 2 ст. ложками панірувальних сухарів і запікайте в духовці 20 хвилин при 200 ⁰ С. Після закінчення 20 хвилин дістаньте запіканку з духовки, залийте сумішшю з 3 яєць і 1 ½ склянки молока, помістіть назад в духовку і запікайте до готовності ще 7 - 10 хвилин.

10. Кольорова капуста, запечена цілком у соусі та паніровці, не тільки надзвичайно смачна, а й чудово виглядає при подачі до столу. Для приготування соусу змішайте 2 жовтки, 3 ст. ложки оливкової олії, 4 ст. ложки гірчиці, 1 ч. ложку кмину, сіль за смаком. Середній качан цвітної капусти очистіть від листя і подрежьте плодоніжку так, щоб капуста стійко стояла у формі. За допомогою кулінарної кисті ретельно змастіть капусту соусом і помістіть її у форму для запікання, змащену олією. Окремо змішайте 1 стакан панірувальних сухарів, 4 ст. ложки дрібно нарубаної зелені петрушки, ½ ч. ложки мускатного горіха і покрийте цією сумішшю вашу капусту. Збризніть капусту оливковою олією, налийте у форму для запікання 1 ½ склянки білого сухого вина і запікайте в духовці, попередньо розігрітій до 200 ⁰ С, протягом 45 - 60 хвилин. Подавайте до столу цілком, виклавши на блюдо, прикрашене зеленню петрушки і скибочками лимона.

А на сторінках «Кулінарного Едему» ви завжди зможете знайти багато цікавих перевірених рецептів, які підкажуть вам, як приготувати кольорову капусту.
Категорія: Корисні поради на всі випадки життя. Кулінарія та рецепти. | Додав: AS (09.10.2011)
Переглядів: 1746 | Теги: Як приготувати кольорову капусту: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відвідувачі
www.onmoulinex.ru
 



Copyright MyCorp © 2019
Створити безкоштовний сайт на uCoz